Is “Nul op de Meter” ook mogelijk in uw woning?

Is “Nul op de Meter” ook mogelijk in uw woning?

Is “Nul op de Meter” ook mogelijk in uw woning?

De term “nul op de meter” is de laatste tijd vaak in het nieuws. Het klinkt aantrekkelijk en uiteraard wilt u ook energiekosten besparen. Maar wat zijn deze nul op de meter woningen, moet u verbouwen, verhuizen of gaat u de energiezuinige boot missen? Laten we de feiten eens op een rij zetten en de zin scheiden van de onzin. Wat is nul op de meter en gaat u daarvan profiteren?

Wat is een Nul op de Meter Woning?

Dit is een woning die net zoveel energie kan opwekken als dat er nodig is voor een normaal gebruik. Door een huis optimaal te isoleren en daarnaast zelf energie op te wekken hoeft u aan het einde van het jaar niets te betalen aan de energiemaatschappij. Er zijn al een aantal nieuwbouwwijken die klimaatneutraal zijn gebouwd. Dat klinkt heel interessant, maar kunt u ook wonen met nul op de meter?

Energie opwekken en besparen

Bij een nul-op-de-meter woning zijn er twee aspecten die van belang zijn; er moeten voorzieningen zijn om energie op te wekken, en u moet energie kunnen besparen.

Nul op de Meter Woning?

Energie opwekken: Dit wordt meestal bewerkstelligd met zonnepanelen op het dak. Het rendement van deze panelen is afhankelijk van de ligging van uw woning, het soort dak, de oppervlakte van de panelen en het beschikbare zonlicht. De kwaliteit van de zonnecellen spelen ook een grote rol om nul op de meter te bereiken.

Energie besparen: Hoe minder energie verloren gaat hoe minder u hoeft op te wekken. Dat kan bijvoorbeeld door een oude woning te isoleren, een slimme thermostaat te plaatsen, zuinige warmwaterkranen te installeren en LED verlichting te gebruiken. Wat er niet uit gaat hoeft er ook niet in.

De bewoners hebben ook een verantwoordelijkheid

Door energiebewust te leven kan nul-op-de-meter veel eenvoudiger worden bereikt. Bij een nul op de meter woning worden er garanties gegeven zoals een constante temperatuur van 20 graden. Voor een koukleum betekent dat wellicht een extra vest in de winter. Ook de beschikbaarheid van warm water wordt aan banden gelegd. Dat is doorgaans ruim voldoende, maar huishoudens die naast normaal gebruik een sauna cabine in de tuin hebben staan zullen de doelstelling niet zo eenvoudig halen.

Samen gaan we voor nul op de meter

Wanneer een woning meer energie opwekt dan er verbruikt wordt kan dit niet zomaar op een accu worden opgeslagen voor later gebruik. Door collectief schone energie op te wekken wordt het overschot teruggegeven aan het net. Wanneer u extra energie nodig heeft is dat ook beschikbaar.

Dekker Bouw Zaandam

Uw bouwbedrijf in de Zaanstreek

Hier kunt u ons vinden
Klanten geven ons een 4,5
Contacteer ons vandaag

Voor al uw bouwbehoeften!

Wij kunnen u bij meerdere werkzaamheden van dienst zijn, zoals het maken van een aanbouw of opbouw of een (totale) verbouwing.

Graag maken wij een vrijblijvende offerte voor u, neem gerust contact met ons op.

Snel resultaat, maar wees geduldig

Wanneer u volgend jaar gaat verhuizen is de investering in een energiezuinig huis wellicht niet de beste keuze. Wanneer u van plan bent langer te blijven kan een nul op de meter woning op den duur geld besparen. Elke woning is maatwerk, laat de mogelijkheden vooraf doormeten en berekenen voor uw situatie.

Besparen voor mens en milieu​

Besparen voor mens en milieu

Door een nul op de meter woning is er minder behoefte aan fossiele brandstoffen en aardgas. Dat is bevorderlijk voor het milieu. Uiteindelijk profiteert iedereen, behalve de leverancier van grijze stroom en aardgas. Wellicht kunnen zij slimme isolatie oplossingen gaan verkopen of zonnepanelen ontwikkelen?

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor een nul op de meter woning. Mogelijk is het ook voor uw situatie geschikt. Informeer naar de mogelijkheden, de kosten en uiteraard de besparingen.

Update juli 2016 : Dekker Bouw is op dit moment bezig met de verbouwing van het voormalige kantoor van het oude gemeentelijk slachthuis in Zaandam tot een echte “Nul op de meter woning”. Je hoeft dus niet altijd uit te gaan van nieuwbouw om energiezuinig te kunnen wonen. De foto’s op deze pagina tonen verschillende aspecten van deze renovatie. Meer foto’s van dit project vindt u hier.

(foto’s : Karin Loek Fotografie

Gratis offerte aanvragen

Laat uw gegevens achter en wij mailen u zo spoedig mogelijk terug.